REJSEGILDE PÅ EUROPAS BEDSTE PLEJECENTER FOR BLINDE, SVAGTSEENDE OG DØVBLINDE

Del på:

Se flere billeder her

Fredag d. 9. februar 2018 inviterede Boligselskabet AKB København v/KAB til rejsegilde på plejehjemsbyggeriet Solgaven i Valby – en stor dag for håndværkere, men også for de mange kommende beboere, som var mødt talstærkt frem.

Solgaven skal være Europas bedste plejecenter for blinde. Et ambitiøst mål. Men også et vigtigt pejlemærke, som har været altafgørende i de indledende bygherrerådgivningsfaser, i projektkonkurrencen og nu i selve byggeprocessen.

At bygge plejehjem til svagtseende, blinde og døvblinde er en særlig og meget spændende udfordring. Det er helt andre forhold der gør sig gældende, end når man bygger ”almindelige” plejehjem. Blinde og svagtseende har f.eks. ikke brug for hjemlige hyggekroge, men for tydelig, overskuelig og selvforklarende arkitektur, som gør det nemt at bevæge sig rundt. Undervejs har vi derfor haft et tæt og meget givende samarbejde med Dansk Blindesamfund, Københavns kommune og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, som har givet os, som bygherrerådgiver for AKB København v/KAB, værdifuld viden i forhold til at programmere og udarbejde projektmaterialet.

I forsøget på bedre at kunne forstå de blinde og svagtseendes behov, har vi udover at være i tæt dialog med repræsentanter fra Dansk Blindesamfund deltaget i forskellige mobillity workshops, som har givet os en lille indsigt i en verden, hvor man er meget afhængig af – og tvunget til at udnytte sine andre sanser for at orientere sig.

Solgaven bliver et hus, som taler til sanserne – et hus hvor lyd, lys, lugte, genstande, strukturer og materialer har stor betydning. Et hus der er bygget og indrettet med henblik på at gøre hverdagen lettere for dets beboere.

Selvom nogle af de kommende beboere udtrykte bekymring for, om ”det nu ikke lige var råt nok med betonvæggene og frit udsyn til de mange installationer”, så er det nye Solgaven godt på vej – og vi glæder os til indvielsen.