Strategisk partnerskab skaber øget genbrug af byggematerialer

Del på:
Da Københavns Kommune samlede 30-40 byggeprojekter i det strategiske partnerskab ByK med TRUST gav det helt nye muligheder for at genbruge byggematerialer og inventar.
Nye digitale værktøjer giver ByK med TRUST mulighed for at organisere genbruget og sikre, at de brugte materialer bedre kan genanvendes og indgå i et cirkulært system, hvor materialerne genbruges i kommunens byggerier.

 

”Det er jo genialt, det her” Sådan lød responsen, da Olga introducerede Kasper for en 3D scanning af Damhusengens Skole.
Olga Truelsen er DOMINIAs ressourcekoordinator på TRUST. Hun brænder ligesom Kasper Kläning fra Fischer Lighting for, at byggebranchen bliver bedre til at genbruge og upcycle brugt inventar og materialer.

 

 

På digital jagt efter genbrugsguld

Anvendelsen af 3D scanningen har været med til at optimere processen for Olga, fordi hun nu hurtigere kan involvere virksomheder som Fischer Lighting.

”Med 3D kameraet går vi en renoveringsklar skole igennem én gang og bagefter har vi en 3D model af hele skolen med billeder af hvert rum, som minder lidt om et dukkehus set udefra. Modellen sender jeg til samarbejdspartnere som Kasper og så går de på en digital jagt efter genbrugsguld og kan bagefter sige til os: De 500 lysarmaturer i klasselokalerne vil jeg gerne genbruge.”

For Kasper Kläning er løsningen oplagt i en stram proces, hvor materialer ellers kan gå tabt: ”Den digitale er væsentligt bedre end før, hvor det var nødvendigt at mødes fysisk på skolen. Nu kan jeg, hjemme fra kontoret beslutte, om det er muligt at genanvende velfungerende lamper og give besked til Olga med det samme, så vi kan redde dem, inden nedrivningen går i gang.”

 

 

Mange benspænd for genbrug

Der er ofte svære vilkår for genbrug i almindelige offentlige byggeprojekter, da de skal sendes i udbud. Olga fortæller, at det kan være svært at finde tiden til at organisere genbruget: ”De gode intentioner udfordres af korte udbudsprocesser, hvor man også lige skal have indarbejdet komplicerede processer omkring genbrug og have beskrevet processen for eksempelvis den nedriver, der kommer på projektet. Man er udfordret på, om man kan finde en modtager, der kan bruge materialerne. Og hvad med midlertidig opbevaring af de her brugte materialer? Der er så mange benspænd, når man vil genbruge materialer.” Olga oplever, at det ofte resulterer i, at ellers gode brugte materialer smides ud.

 


Strategisk partnerskab åbner nyt potentiale for genbrug

I Olgas optik har det strategiske partnerskab gjort det nemmere at genbruge byggematerialer:

”Her er vi udenom udbudsprocessen. Vi har en stor portefølje af skoleprojekter, som vi skal udføre med det samme team, de samme bygherrer og de samme nedrivere. Det giver mulighed for at etablere et cirkulært system, hvor materialerne genbruges indenfor kommunens byggerier. Det system kan vi etablere gradvist ved, at afprøve forskellige løsninger og tage erfaringerne – gode og dårlige – med i de løsninger, vi laver på de næste projekter. Vi har også tid til at gennemtænke og forenkle processerne, netop som vi har gjort med 3D modellerne, som vi sender ud til genbrugsproducenter.”

I dag er TRUST-teamet godt i gang med at kortlægge skoleprojekternes genbrugspotentiale og etablere samarbejdet med virksomheder som Fischer Lighting, så det cirkulære genbrugssystem indenfor kommunen kan videreudvikles.

Foto: Jonathan Weimar