Bygherre
Værløse Almennyttige Boligselskab ved DAB
Årstal
2019 - 2022
Byggesum
67 mio.
Størrelse
3.385 m2 - 36 boliger
Samarbejdspartnere
Vilhelm Lauritzen arkitekter, Thing Brandt, Enemærke og Petersen
Rolle
Rådgivende ingeniør

Seniorbofællesskabsprojektet Ydungård er udarbejdet ud fra en vision om at skabe et attraktivt boligområde, som indpasses i det grønne område, der ligger omkring og bag Langhuset på Kirke Værløsevej i Værløse. Boligområdet skal skabe rammen for et godt seniorliv, hvor fællesskabet dyrkes.

Ydungård er et tæt, lavt boligområde med 36 boliger på 68-110 m² sammen med et fælleshus på 209 m². Boligerne er alle i én etage.

Fællesskabet som det centrale
Ydungård bliver en klyngebebyggelse med et fælleshus, som alle boliger vender ind mod. Fællesskabet er det centrale, og det bliver åbne boliger med kig ud til de fælles grønne områder. Udearealet i midten skal være en fælles oase for beboerne.

Præfabrikerede træelementer
Byggeriet er udført i præfabrikerede træelementer, herunder både tag, facade- og gavlvægge samt bærende og stabiliserende vægge. Terrændækket er udført som selvbærende og hvilende terrændæk.
Der er installeret energirigtige ruder, og facaderne er bygget med henblik på bæredygtighed. Byggeriet er superisoleret. Alle overflader er udført i robuste materialer. De steder, hvor der kan forekomme mest slid, har facaderne fået indsat felter med teglbeklædning.

Klimatilpasning
Seniorbofællesskabet er bygget på en grund, hvor regnvandet samler sig, når himlen rigtig åbner sig.

En vigtig del af vores opgave med at projektere både boliger og udendørsarealer var derfor at sikre bofællesskabet mod skybrud.
For at identificere de bedste løsninger for skybrudssikring evaluerede vi på forskellige oversvømmelsesscenarier ud fra hyppigheden og intensiteten af regnvandshændelser.

Løsningen er blevet et forsinkelsesbassin i terrænet.

Al regnvand fra tage og belægninger bliver håndteret på terræn med vandrender, grøfter og bassiner i flere niveauer. Regnvandet opsamles i side- og hovedrender og ledes videre til serieforbundne regnvandsbassiner med nedsivning for håndtering af op til 10 års regnvandshændelser.

Når bassinerne bliver fyldt op ved sjældnere regnvandshændelser løber bassinerne over fra ’regnvandsbassin 4’ til skybrudsvejen og kommunens eget skybrudssystem.

Samtidig har beboerne fået et smukt og grønt udeareal, hvor regnvandet kan bidrage til et rekreativt uderum og biodiversitet.

Ydungård boligYdungård fælleshusYdungård have

Thrane.nu